Gids Patrick in de Oude Molstraat in Den Haag

Gids Patrick, professioneel stadsliefhebber!

– Liefde voor Den Haag en passie voor geschiedenis –

Profielfoto van stadsgids Patrick Buntsma.

“Die unieke combinatie van sappige verhalen, smeuïge feitjes, zwartgallige humor, historische weetjes, politieke incorrectheid én de aller-allermooiste stad achter de duinen, is voor mij absoluut het leukste dat er is!”

– Patrick Buntsma,
Gids Patrick.

Wat in februari 2013 als een leuk bijbaantje bij stichting Duister Den Haag begon, is inmiddels mijn grootste passie geworden. Ik kan me eigenlijk niets leukers voorstellen dan met een groep enthousiaste mensen door het oude, pitoreske centrum van onze eeuwenoude Hofstad te wandelen, terwijl ik ze allerlei grappige en soms schokkende verhalen vertel.

Als stadsgids leerde ik op een heel andere manier naar Den Haag te kijken. Al snel leidde de combinatie van mijn aparte nieuwsgierigheid en passie voor de geschiedenis van deze mooie stad tot nóg leukere verhalen. Waar andere stadsgidsen vaak de veilige route nemen en vrijstandaard dingen vertellen, ga ik juist de andere kant op. De kant die anderen dus eigenlijk liever verborgen hadden gehouden. De kant van boeven, hoeren, seks, intriges en schandalen.

Welkom!
Mijn naam is Patrick, ook wel bekend als Gids Patrick. Als geboren Hagenees leid ik al sinds 2013 als gepassioneerde stadsgids mensen door het centrum van de Hofstad, terwijl ik ze allerlei sappige en smeuïge verhalen uit de rijke geschiedenis van Den Haag vertel. Dat is ooit bij Duister Den Haag begonnen, maar inmiddels doe ik dat met nóg meer plezier als zzp’er.

Wat is een stadswandeling met Gids Patrick?

Logo Gids PatrickDen Haag is een eeuwenoude stad en daarmee zeer rijk aan historie, maar net als vroeger op school kon de geschiedenisles enorm leuk zijn of juist heel erg saai en slaapverwekkend. Dat had vaak met de docent te maken… Zelf had ik op gegeven moment een docent aan wiens lippen ik hing. Oh, wat kon die man goed vertellen, zeg!

Dat heb ik nooit vergeten!
Tijdens mijn wandelingen laat ik u zien dat geschiedenis niet stoffig hoeft te zijn. Van nature heb ik al een vlotte babbel, maar de combinatie van mijn liefde voor de stad Den Haag en mijn passie voor het vertellen van verhalen zorgt ervoor dat u zich geen moment verveelt. Bovendien heb ik als geboren Hagenees een bewuste keuze gemaakt om juist niet de standaard dingen te vertellen. Nee, zelf hou ik ook veel meer van de smeuïge, sappige details. Verhalen over schandalen, intriges, seks, ziektes, homo’s, hoeren & ander gespuis.

  • Waarom is de ooievaar eigenlijk ons stadssymbool?
  • Wat gaat er toch steeds fout met de Haagse standbeelden?
  • Waar kun je de lekkerste eierkoeken van Nederland kopen?
  • Hoe werden hoeren vroeger bestraft?
  • Wat ligt er op de bodem van de Hofvijver verscholen? En… waarom?

Al mijn verhalen zijn volledig historisch onderbouwd,
maar wel lekker sappig, smeuïg en levendig verteld.

Wat kun je verwachten?

Mijn werkgebied is het oude centrum en het Hofkwartier. Ik start de wandeling meestal op de meest Haagse plek die je je maar kunt bedenken: het standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt. Via de Grote Kerk gaan we daarna het pittoreske Hofkwartier in, want daar liggen heel veel smeuïge en sappige verhalen achter de chique façade verborgen.
Uiteraard lopen we ook langs een aantal van de vele en schitterende paleizen van de Hofstad. Maar we lopen ook door smalle steegjes en over bekende pleinen. We eindigen op of nabij het Binnenhof.

Onafhankelijk en flexibel.

Omdat ik mijn wandelingen geheel zelfstandig organiseer, ben ik niet gebonden of afhankelijk van andere organisaties. We gaan dus ook nergens naar binnen. Wel geef ik je onderweg een aantal tips die je na de tour zelf kunt uitproberen. 😉

In mijn agenda vind je alle wandelingen waar je je per persoon voor kunt aanmelden.
Je kunt natuurlijk ook een privé-wandeling aanvragen. Dan wandelen we gewoon op een dag en tijdstip die jou het beste uitkomen. Al mijn stadswandelingen zijn overigens zowel in het Nederlands en Engels beschikbaar, omdat in near-native Engels spreek.
Bekijk mijn volledige agenda

Waarom ben ik met Gids Patrick gestart?

Profielfoto van stadsgids Patrick Buntsma.Wat destijds als een bijbaantje bij een andere organisatie (stichting Duister Den Haag) begon, werd steeds meer en meer mijn passie. Het duurde dan ook niet lang of ik leidde vrijwel al hun wandelingen. Jammer genoeg kwam er eind juni 2016, na ruim drie jaar, een abrupt einde aan de samenwerking.
 
Na een tijdje thuis te hebben gezeten, merkte ik echter dat ik het gidsen zó enorm miste, dat ik halverwege augustus van dat jaar heb besloten om toch maar voor mezelf te beginnen.
 

Als geheel zelfstandige kon ik er ook meteen veel meer mijn eigen draai aan geven; vanaf nu kon ik mijn volledig eigen selectie van verhalen maken en ze op mijn eigen, unieke en levendige manier ten gehore brengen. Daardoor zijn mijn stadswandelingen echt anders dan àlle andere.
 
Ik kan echt zeggen dat ik van mijn hobby m’n werk heb kunnen maken, want als ik met oprecht enthousiasme mensen over de mooiste stad achter de duinen mag vertellen, ben ik helemaal in mijn nopjes!
Ik hoop je dan ook binnenkort te mogen verwelkomen tijdens een van mijn unieke stadswandelingen. 😉

Privé Tour aanvragen